sakit tekak

3 Punca Sakit Tekak Yang Harus Anda Ketahui Supaya Tidak Tersilap Memilih Cara Untuk Pulih

17:30

Anda sedang mengalami sakit tekak sehingga tekak terasa kering dan suara menjadi serak?
sakit tekak
Kemudian ditambah pula dengan batuk-batuk, badan berasa lemah dan akhirnya terasa sukar nak bekerja. 

Keadaan ini sangat menggangu terutamanya mereka yang sentiasa berhadapan dengan pelanggan seperti guru, doktor dan lain-lain. Betul tak

Apa Itu Sakit Tekak?
Menurut Pakar Telinga, Hidung dan Tekak, Universiti Sains Malaysia, Dr. Irfan Mohamad di dalam sebuah artikel di Kosmo

sakit tekak berlaku apabila berlaku keradangan pada bahagian tonsil iaitu kelenjar limfoid yang terdapat di kanan dan kiri tekak, kerongkong serta larinks (saluran pernafasan yang mengandungi peti suara).

Punca Sakit Tekak
1. Jangkitan Virus

 • Kebanyakan sakit tekak disebabkan jangkitan virus dan ada pelbagai jenis yang menyebabkan ia sembuh dengan sendiri dalam masa beberapa hari, bergantung pada jenis virus terbabit
 • Dalam jangkitan virus, pesakit mungkin ataupun tidak akan mengalami demam. Selalunya keadaan pesakit tidak terlalu teruk berbanding yang mendapat jangkitan bakteria.
2. Jangkitan bakteria

 • Pesakit selalunya akan mengalami demam yang tinggi bila mendapat jangkitan kuman jenis bakteria. Tekak pula akan kelihatan sangat merah
 • 2 jenis jangkitan bakteria yang kerap berlaku adalah
  • Pharyngitis - Jangkitan kuman streptococcus pada tekak yang menyebabkan keradangan dikawasan tersebut
  • Tonsilitis- Keradangan pada tonsil ataupun jangkitan kuman pada tonsil
3. Iritasi pada tekak
 • Pendedahan terhadap udara yang tidak bersih, merokok, kerap menjerit
 • Iritasi berterusan kerana bernafas melalui mulut apabila hidung tersumbat

Petua Sakit Tekak Yang Anda Boleh Amalkan
 • Kumur dengan air garam untuk mengurangkan rasa sakit pada tekak anda. Anda hanya perlu larutkan 1 sudu garam di dalam 1 gelas air suam
 • Minum air yang secukupnya bagi mengelakkan dehidrasi
 • Jangan merokok atau dekat dengan orang merokok
 • Gunakan lozenges yang bersesuaian seperti Strepsil untuk memberi kelegaan pada tekak anda. Ada juga lozenges yang mengandungi ubat dan boleh menyebabkan tekak menjadi sedikit kebas dan kurang sakit seperti Difflam. Bagi kanak-kanak, saya mencadangkan jenama Aloclair Spray kerana ia tidak mengandungi alkohol.
Bagaimana Shaklee Boleh Membantu Sakit Tekak?
1. Set Perlindungan Imuniti Shaklee 
2. Vivix Shaklee - mengandungi resveratrol dan polifenol yang membantu mengurangkan keradangan  dan kesakitan secara menyeluruh, membaiki sel yang rosak serta membantu meningkatkan penghasilan tenaga. Ia dalam bentuk CECAIR bagi memudahkan anda menelan.
3. Performance Drink - dengan proprietari OPTI-Lyte campuran elektrolit ditambah campuran unik karbohidrat untuk memberikan tenaga segera dan berterusan disamping menyokong penghidratan optimum.
sakit tekak punca dan rawatan
Pengambilan rangkaian vitamin dan suplemen dari Shaklee secara konsisten dan istiqamah sangat membantu mengurangkan sakit tekak ini.Shaklee menawarkan rawatan dengan cara mencukupkan keperluan nutrisi yang diperlukan oleh tubuh. 


Setiap vitamin dan suplemen ini dihasilkan secara terperinci sumber semulajadi dan ada kajian keselamatan dari saintis untuk diambil dalam tempoh yang panjang. Ini dibuktikan dari Kajian Landmark Study itu sendiri.

Jadi jika anda dah lama mengalami sakit tekak sehingga menjejaskan rutin harian anda, dah lama makan ubat tahan sakit dan mahu berikhtiar pula dengan set vitamin yang saya terangkan di atas, jangan tunggu lagi.

Ayuh, cepat-cepat hubungi saya seperti keterangan di bawah.

Shaklee Distributor & Bussiness Leader
Founder Team #DIVA
868991

You Might Also Like

0 respon

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Popular Posts