Gusi Berdarah

Cara Atasi Masalah Gusi Berdarah

16:46

Adakah anda kerap alami gusi berdarah? Mesti anda selalu perasan semasa anda gosok gigi, sedar-sedr buih-buih ubat gigi tu dan berwarna merah. Scary kan?

Gusi berdarah adalah tanda-tanda awal yang menunjukkan anda sedang mengalami masalah pada bahagian gusi.Mengambil langkah dan diet yang tepat akan membantu anda mencapai kesihatan gigi dan gusi dengan lebih cepat.


Jika anda alami gusi berdarah, amalkan Cara Atasi Masalah Gusi Berdarah Ini.1. Gunakan tuam sejuk pada bahagian gusi yang berdarah.

Buat tuam sejuk dengan membalut ais dengan sapu tangan yang bersih. 

Tuaman sejuk membantu mengurangkan aliran darah ke bahagian tersebut dan mengurangkan pendarahan yang berlaku.

2. Tukar berus gigi yang lebih sesuai

Berus gigi yang keras tidak akan menyebabkan gigi menjadi lebih bersih. Tekanan yang kuat akan merosakkan lapisan perlindungan enamel yang sepatutnya melindunginya. Malah iritasi pada gusi mudah berlaku sehingga meyebabkan ia luka

Tukar berus gigi yang lebih lembut (jenis nilon serta hujung yang lebih tumpul)

3. Tukar teknik memberus gigi

Gosok dengan teknik lingkaran (bulat-bulat) untuk membersihkan setiap sisi gigi anda. Kebanyakan orang menggunakan gerakan maju mundur dengan kuat - teknik ini sememangnya salah.

Dapatkan nasihat doktor gigi anda untuk teknik yang lebih berkesan

4. Hati-hati semasa menggunakan flos gigi

Flos gigi membantu mengeluarkan sisa makanan yang terlekat pada celah gigi. Gunakan teknik flos gigi yang betul untuk hasil yang lebih baik. 

5. Amalkan makan makanan yang seimbang

Pengambilan makanan yang seimbang serta kaya dengan antioksidan serta kalsium membantu meningkatkan kesihatan oral. Elakkan makanan dengan kandungan gula yang tinggi.

Pengambilan suplemen yang sesuai boleh membantu anda dalam mengatasi masalah gusi berdarah.

a) Kalsium
Salah satu punca gusi berdarah adalah akibat struktur gigi yang lemah. Ostematrix Shaklee mengandungi kalsum yang mudah diserap oleh badan serta diperkaya dengan vitamin D serta magnesium bagi membantu penyerapan kalisum dengan lebih baik.

b) B Complex
B Complex Shaklee mengandungi 8 jenis vitamin B yang membantu dalam kesihatan gigi dan gusi. 

Bagi penghidap periodontitis, asid folik sangat membantu dalam penghasilan sel darah merah

c) Vitamin C 
Vitamin C yang bersifat antioksidan sangat membantu dalam menguatkan gusi. Vitamin C Shaklee yang bersifat "Sustained-Release" akan membebaskan 100mg vitamin C setiap jam bagi memastikan tubuh mendapat manfaat terbaiknya.


6. Berhenti Merokok
Masalah gusi dan gigi adalah biasa bagi perokok. Racun di dalam rokok menyebabkan anda cenderung mengalami keradangan serta penyakit. 

Malah, perokok adalah 6 kali lebih cenderung mengalami penyakit gusi dan gigi berbanding mereka yang tidak merokok.

Ayuh, jika anda ingin meningkatkan kesihatan anda ke tahap yang lebih baik dan mahu berikhtiar pula dengan set vitamin yang saya terangkan di atas, anda ada 2 pilihan.

Pilihan #1:


PILIHAN #2 :


KELEBIHAN MENJADI AHLI

Shaklee Distributor & Bussiness Leader

Founder Team #DIVA

No ID: 868991 

You Might Also Like

0 respon

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Popular Posts