Berhenti Merokok

Sukar Buang Air Besar Selepas Berhenti Merokok?

22:57

Rasanya bila kita perkatakan tentang berhenti merokok, rasanya banyak lasan-alasan yang diberikan untuk menyokong hujah perokok-perokok ni. Kita dah ulas "Halal ke rokok ni?" dan juga 3 alasan popular yang selalu diberikan oleh perokok-perokok ini. Ada ke alasan lain?

Mitos #4: Kalau saya berhenti merokok, nanti saya susah buang air besar
Betul tu, memang tak dinafikan ramai perokok yang mengadu perkara ini setiap kali sesi kaunseling berhenti merokok dijalankan. 

Malah ada yang kembali merokok disebabkan tak tahan dengan keadaan ini. Tapi benarkah nikotin ada kesan terhadap usus atau ia hanya sebahagian kesan psikologi?

Kesan 1 : 
Reseptor nikotinik akan bertindak untuk merangsang pergerakan otot-otot pada usus besar. Apabila ia dirangsang, otot pada dinding usus besar akan mengecut dan ini membantu mempercepatkan proses buang air besar.

Namun begitu, akibat pengambilan nikotin secara berterusan melalui rokok, sistem tubuh badan manusia yang sedia unik  akan mengalami sedikit proses adaptasi sehingga kadangkala neurotransmitter yang dihasilkan secara semulajadi di dalam tubuh adalah tidak mencukupi untuk menecetuskan tindakbalas dan hanya dengan kehadiran bekalan nikotin tambahan dari rokok akan membolehkan proses pergerakan usus berlaku.

Kesan 2 :
Menghisap rokok sebenarnya membenarkan pelbagai bahan-bahan kimia yang terkandung di dalam rokok untuk memasuki tubuh manusia. Bahan-bahan ini akan mempengaruhi pelbagai sistem fungsi manusia dan salah satunya adalah memperlahankan penguraian neurotransmitter. 

Ini bermakna, neurotrasnmitter yang bersifat merangsang ini akan berada dalam tempoh yang lebih lama di bahagian usus. Ini menyebabkan usus akan berada dalam keadaan aktif lebih lama daripada biasa dan dalam erti kata yang lain, perokok akan merasa lebih mudah dan lebih kerap membuang air besar.

Kesan 3:
Pernahkah anda dengar tentang "bowel training"? selalunya terma ini kerap digunakan kepada kanak-kanak yang baru cuba untuk berhenti menggunakan lampin. Pada ketika ini, ibu bapa akan membantu menjadikan satu "habit" bagi anak-anak mereka untuk menggunakan tandas bagi membuang air besar dan kecil.

Ini adalah perkara yang sama berlaku kepada perokok. Mereka sendiri menjadikan satu kebiasaan untuk merokok semasa berada di dalam tandas. Ini menyebabkan otak menjadi biasa dengan keadaan ini. Akhirnya, tubuh badan menjadi bergantung kepada nikotin dan proses membuang air besar akan hanya terjadi jika mereka merokok.

Apakah yang perlu anda lakukan?
1. Latih semula usus untuk "Bowel training"
2. Tentukan masa yang sesuai untuk anda ke tandas dan duduk di tandas
3, Jangan terlalu memaksa diri
4. Jumpa doktor jika masalah masih tidak selesai. Anda mungkin akan diberi ubat bagi membantu anda membuang air besar.

Hebat tak? Hanya disebabkan rokok yang hanya seberat 20g, anda terpaksa melalui semua ini. Tapi saya tahu, simptom gian dan kesan sampingan adalah perkara yang masih menghantui anda kan? Tapi jangan risau, anda boleh melakukannya dengan
Adakah Resveratrol Boleh Membantu?

1. Menjadikan Sel Lebih Efisien Dalam Biogenesis Mitokondria
Mitokondria adalah kilang tenaga bagi sel. Dalam keadaan stress terutamanya semasa merokok, keupayaan mitokondria untuk menghasilkan tenaga bagi menjalankan proses-proses hidup menurun dan akhirnya mengakibatkan kematian struktur penting ini.

Resveratrol membantu mengembalikan persekitaran yang sesuai bagi sel dan membantu proses penghasilan mitokondria, menjadikan sel berkeupayaan menghasilkan tenaga untuk proses hidup. 

2. Memperlahankan Proses Inflamasi/Keradangan 
Resveratrol, anthocyanin daripada ekstrak Elderberry dan polifenol-polifenol lain di dalam Vivix bertindak sebagai antioksidan yang efektif dalam menghalang pembentukan radikal-radikal bebas. 

Radikal bebas akibat merokok adalah punca utama berlakunya kerosakan sel melalui proses inflamasi dan apabila proses ini dapat diperlahankan, kerosakan yang lebih teruk pada pada organ-organ akan dapat dihentikan. 

3. Melambatkan proses pembentukan protein AGE 
Merokok telah terbukti mengakibtakn pelbagai kerosakan kronik pada sistem organ tubuh manusia. Dengan membantu melambatkan penghasilan protein AGE yang terhasil akibat kerosakan sel, pelbagai turutan proses yang membawa kepada penuaan dan penyakit-penyakit kronik. 

4. Melindungi sel dari kerosakan DNA 
Sebarang penghasilan sel adalah berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada DNA. Jika DNA rosak, sel-sel yang terhasil adalah tidak sihat dan tidak dapat menjalankan tugas yang sepatutnya ia lakukan dengan efektif. 

Resveratrol telah terbukti membantu melindungi sel daripada kerosakan DNA dan memperlahankan proses pemendekan struktur telomere pada DNA melalui kajian oleh Dr Elizabeth Blackburn, pemenang Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009. 

**Cross-Sectional Analysis of Telomere Length in People 33-80 Years of Age: Effects of Dietary Supplementation. Harley CB et al. (2014) 55th Annual Conference, JACN, Vol. 33(5), p414.


Apabila DNA berjaya dilindungi daripada rosak, kerosakan yang lebih teruk akan dapat dielakkan dan proses penghasilan sel-sel baru yang sihat akan berjalan dengan lebih lancar. Ini akan membantu proses baik pulih sistem pernafasan serta organ-organ yang rosak akibat kesan rokok. InsyaAllah, sebarang simptom akibat berhenti merokok akan berkurangan dan anda akan jadi lebih sihat.

Mengapa Vivix? 
Resveratrol merupakan satu bahan aktif yang terbukti mampu membantu dalam memastikan paras gula dalam darah dalam lingkungan normal. 

Namun, Vivix adalah lebih unik kerana diperkaya dengan beberapa polifenol yang dipilih khas yang mampu meningkatkan keberkesanan resveratrol hampir 13 kali ganda dalam menjalankan tugasnya! Ini bermakna Vivix mampu memberi kesan 13 kali lebih baik untuk membantu anda berhenti merokok.

polifenol di dalam Vivix meningkatkan keberkesanan resveratrol
Testimoni

Disclaimer : Kesan mungkin berbeza bagi setiap pengguna. Harus diingat, Vivix bertindak sebagai makanan tambahan, bukan ubat. Pengambilan ubat untuk rawatan harus diteruskan dan tidak boleh dihentikan tanpa nasihat doktor

berhenti merokok tanpa kesan sampingan
berhenti merokok tanpa kesan sampingan

berhenti merokok tanpa kesan sampingan

Berminat Dapatkan Vivix Shaklee Sekarang?

Cara 1

Dapatkan Vivix anda dengan klik pada ikon Vivix di bawah, ikuti langkah seterusnya dan pihak Shaklee Malaysia akan terus membuat penghantaran menggunakan perkhidmatan kurier GDex atau CityLink.

Vivix Energy For Life Set
Energy For Life Set (2 bottles of Vivix)
Cara 2 :
Sekarang ni,kami di MYHealhVenture nak buat offer Cara Berhenti Merokok Mudah Dengan Bimbingan Pakar Agar Hidup Lebih Kaya kepada pelanggan kami yang membeli Vivix dengan niat untuk menghentikan tabiat yang sememangnya HARAM, MEMBAZIR & MEMUDARATKAN.

Kami akan provide sekali 1-to-1 coaching & kaunseling secara PERCUMA sehingga anda BERHENTI MEROKOK.

Sekiranya anda berada di kawasan Taiping, Kamunting dan Simpang, saya adalah
pengedar Shaklee di Taiping, Kamunting dan Simpang

Cara 3 :
Inginkan diskaun sehingga 15% bagi produk-produk Shaklee? Hubungi saya sekarang di nombor di bawah. Saya tunggu panggilan anda :)

Shaklee Distributor & Bussiness Leader
You Might Also Like

0 respon

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Popular Posts