Paru-paru berair

Bahayakah Jika Bayi Tertelan Muntah?

15:39

“Aspiration” pneumonia adalah jangkitan kedua paling kerap mengakibatkan pesakit dimasukkan ke hospital. Kes ini kerap berlaku di kalangan bayi, kanak-kanak, dan warga emas terutamanya mereka di pusat jagaan orang tua.

Insiden yang berlaku tanpa disedari (tanpa ada tanda-tanda batuk) berlaku dalam lebih kurang 50 peratus kes yang diterima. Kajian turut mendapati pesakit dengan “feeding tube” mempunyai riiko yang lebih tinggi mengalami “aspiration pneumonia”.

Insiden berlaku apabila:
 • Bayi : Muntah ketika tidur
 • Warga emas : Lumpuh dan muntah ketika tidur, Kesilapan meletakkan pesakit dalam kedudukan yang sesuai semasa dan selepas makan
Apakah Yang Mungkin Berlaku?

Aspiration penumonia berlaku apabila bahan-bahan di dalam perut yang bersifat asidik dan mengandungi pelbagai mikroorganisma dikeluarkan melalui muntah. Bahan-bahan yang dalam bentuk sama ada pepejal, cecair, rembesan cecair badan, ubat-ubatan dan bahan berasid ini, akan dikeluarkan melalui muntah dan apabila tertelan, akan memasuki sistem pernafasan pesakit.
Bahan-bahan ini kemudiannya akan menyebabkan iritasi terhadap paru-paru sehingga mengakibatkan berlakunya keradangan. Pada masa yang sama, kuman yang terdapat di dalam muntah tersebut akan mengakibatkan berlakunya jangkitan pada sistem paru-paru yang akhirnya mengakibatkan pesakit mengalami paru-paru berair atau pneumonia.

Tips-tips Berkesan Membantu Pemulihan Paru-paru Berair
 • Dapatkan Rawatan Segera & Pastikan Anda Komplians terhadap pengambilan ubat-ubatan yang dibekalkan
  • Ubat yang dibekalkan seperti antibiotik perlu diambil pada masa yang tetap dan perlu dihabiskan. Antibiotik berfungsi untuk membunuh sebarang kuman di dalam paru-paru anda.
  • Jika antibiotik tidak dihabiskan, kuman boleh menjadi "resistance" terhadap antibiotik dan mengurangkan keberkesannya pada masa akan datang. Pada masa yang sama, ini menyukarkan dan memanjangkan proses rawatan akibat komplikasi penyakit
 • Mengamalkan diet yang sihat
  • Diet merupakan antara komponen yang penting dalam memastikan tubuh dapat berfungsi dengan baik
  • Kurangkan minuman bergas, minuman 3-in-1  dan hadkan pengambilan gula proses (gula putih)
diet pesakit paru-paru berair
 • Mengamalkan senaman yang disyorkan oleh pakar fisioterapi anda 
  • Salah satu proses rawatan melibatkan latihan sistematik bagi menguatkan paru-paru anda. Anda akan dilatih untuk menggunakan alat khas seperti "incentive spirometer" bagi meningkatkan kekuatan paru-paru anda untuk mengembang dan menguncup secara optimum
  • Latihan ini perlu dilakukan dengan kerap sepertimana yang diarahkan
latihan paru-paru
 • Mengamalkan pengambilan suplemen yang membantu meningkatkan kesihatan tubuh
  • Semasa menjalani apa-apa rawatan, sebarang pengambilan suplemen perlu mendapat kebenaran daripada pihak doktor bagi memastikan ia tidak menggangu rawatan yang sedang dijalani pesakit
  • Antioksidan dan makanan pelengkap nutrisi adalah antara suplemen yang dicadangkan bagi membantu mengawal komplikasi-komplikasi penyakit menjadi lebih teruk yang berpunca daripada keradangan
Jadi Apakah Suplemen Yang Sesuai Bagi Anak-anak Anda?

1. NutriFeron®
NutriFeron® adalah sebatian proprietari eksklusif ekstrak empat tumbuhan yang diperolehi daripada biji labu, bunga Safflower, biji plantago dan bunga Japanese Honeysuckle.

NutriFeron® dicipta oleh ahli sains yang menemui interferon, pakar imunologi terkemuka dunia Dr Yasuhiko Kojima, yang menjalankan penyelidikan selama 40 tahun untuk mencari sebatian semula jadi.

Formula eksklusif berpaten ini dicipta untuk meningkatkan tahap interferon secara semula jadi, memberikan sokongan pertahanan dari peringkat sel.

2. Vita-Lea® for Children
Vita-Lea® for Children dihasilkan dengan rangkaian 18 vitamin dan mineral yang komprehensif.

Setiap hidangan menyediakan 100% Nilai Harian kesemua lapan vitamin B, serta vitamin C, D dan E, yang memainkan peranan penting untuk menyokong tubuh yang sihat.

Tanpa tambahan pengawet, pemanis atau perasa tiruan, dan ia dimaniskan secara semula jadi menggunakan xylitol yang tidak menggalakkan kerosakan gigi.

Bebas gluten dan berperisa anggur lazat yang pasti digemari oleh si manja.

3. Meal Shakes
Sumber yang baik bagi serat dan protein. Protein membantu membina dan memperbaiki tisu badan. Ia adalah penting untuk pertumbuhan dan perkembangan, membekalkan asid amino yang diperlukan untuk penghasilan protein.
Kaya dengan kalsium dan zink. Kalsium membantu membina tulang dan gigi yang kuat. Zink memainkan peranan yang penting dalam pertumbuhan.

Jom Order Produk Shaklee Sekarang

Cara 1 :

Dapatkan Nutriferon dan Vitalea for Children anda dengan klik pada ikon di bawah, ikuti langkah seterusnya dan pihak Shaklee Malaysia akan terus membuat penghantaran menggunakan perkhidmatan kurier GDex atau CityLink.
 
Ultimate Kids Set
Mealshake & Nutriferon
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=18f5d73a3c6b68160f6aa7fd089423b3
Set Vitalea For Children + Nutriferon Shaklee
Vitalea For Children
 Nutriferon Shaklee
Nutriferon Shaklee
 
Cara 2 :
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi eksklusif tentang set mana yang paling terbaik untuk diri anda, tips serta cara pengambilan yang akan membantu anda mendapat manfaat  dan kesan dengan cepat!

Sekiranya anda berada di kawasan Taiping, Kamunting dan Simpang, saya adalah pengedar Shaklee di Taiping, Kamunting dan Simpang

Cara 3 :
Inginkan diskaun sehingga 15% bagi produk-produk Shaklee? Hubungi saya sekarang di nombor di bawah. Saya tunggu panggilan anda :)

Shaklee Distributor & Bussiness Leader
868991

Disclaimer :
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.

This product is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

You Might Also Like

0 respon

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Popular Posts