Paru-paru berair

6 Fakta Menarik Tentang Paru-paru Berair atau Pneumonia Yang Anda Mungkin Tak Pernah Tahu

11:00

Tak dinafikan, pneumonia atau paru-paru berair adalah antara penyakit yang menjadi punca utama yang menyebabkan "hospitalization". Jadi mari kita baca 6 Fakta Menarik Tentang Paru-paru Berair Yang Anda Mungkin Tak Pernah Tahu.

6 Fakta Menarik Tentang Paru-paru Berair/Pneumonia

1. Tiada penyebab utama berlakunya paru-paru berair/pneumonia
Virus adalah penyebab utama paru-paru berair/pneumonia. Namun begitu, penyelidik telah menemui lebih daripada 30 penyebab pneuomonia boleh berlaku. Ini termasuklah bakteria, kulat dan kuman mycoplasma. Anda juga berisiko menghidap pneumonia daripada menghidu makanan, habuk, cecair atau gas ke dalam paru-paru. 
6 interesting facts on pneumonia

2. Kuman penyebab paru-paru berair/ pneumonia selalunya sudah hidup di dalam badan
Pelbagai virus dan bakteria  yang diketahui mengakibatkan paru-paru berair/pneumonia mungkin sudah berada di dalam hidung atau tekak. Sistem imun kita selalunya melindungi tubuh daripada memasuki paru-paru. Ini adalah sistem pertahanan semulajadi tubuh.
Namun, risiko meningkat apabila sistem imun tubuh menurun apabila ia sedang melawan penyakit lain. Apabila ini terjadi, pneumonia boleh berlaku. Selain itu, sistem imun menjadi lebih lemah apabila usia meningkat. Inilah sebab utama risiko pneumonia meningkat apabila anda berumur lebih daruipada 65 tahun..
pneumonia

3. Paru-paru berair/ Pneumonia boleh mengakibatkan kematian kepada kanak-kanak
Pneumonia mengakibatkan lebih banyak kematian berbanding jangkitan-jangkitan lain di kalangan kanak-kanak berumur kurang 5 tahun. Kanak-kanak ini selalunya tinggal di negara-negara yang bekalan nutrisi yang mencukupi adalah sangat sukar. Selain itu, udara panas akibat pembakaran terbuka, berada di kawasan yang sesak serta ibu bapa yang merokok di dalam rumah juga meninggikan risiko penumonia kepada mereka.

4. Penyusuan susu ibu membantu menghalang paru-paru berair/pneumonia
Penyusuan susu ibu secara ekslusif semasa 6 bulan pertama boleh membantu melindungi pesakit daripada dijangkiti pneumonia. Jika jangkitan masih berlaku, penyusuan susu ibu akan membantu memendekkan tempoh jangkitan dan memastikan simptom tidak menjadi serius.
Kajian mendapati susu ibu menjadikan sistem imun bayi menjadi lebih kuat. Susu ibu juga mengandungi bahan-bahan yang membantu memastikan kuman penyebab pneumonia  daripada membiak di dalam hidung, tekak atau paru-paru.

5. Pengambilan vaksin influenza membantu mencegah paru-paru berair/pneumonia
Virus penyebab influenza adalah merupakan yang seringkali menjadi penyebab berlakunya pneumonia di kalangan dewasa. Virus ini mudah merebak dari seorang ke seorang yang lain. Pengambilan vaksin influenza membantu mengurangkan risiko anda dijangkiti pneumonia. 
Walaupun bukan semua kes influenza mengakibatkan pneumonia, pneumonia yang berpunca dari influenza adalah sangat serius dan merbahaya. Malah, pneumonia akibat influenza adalah penyebab utama kematian di kalangan pesakit berumur 65 tahun ke atas.

6. Pneumonia selalunya pulih dalam 2 minggu
Pneumonia mungkin boleh membawa maut kepada mereka yang mempunyai sistem imun yang rendah atau dijangkiti penyakit lain. Ia juga boleh menjadi sangat serius jika dijangkiti oleh orang-orang tua atau kanak-kanak. 
Tetapi bagi sesetengah orang, pneumonia selalunya pulih dalam 2 minggu. Dokor mungkin akan mempreskrib antibiotik (bagi pneumonia akibat bakteria) atau antiviral (bagi pneumonia akibat virus).

Tips-tips Berkesan Membantu Pemulihan Paru-paru Berair
 • Dapatkan Rawatan & Komplians terhadap pengambilan ubat-ubatan yang dibekalkan
  • Ubat yang dibekalkan seperti antibiotik perlu diambil pada masa yang tetap dan perlu dihabiskan. Antibiotik berfungsi untuk membunuh sebarang kuman di dalam paru-paru anda.
  • Jika antibiotik tidak dihabiskan, kuman boleh menjadi "resistance" terhadap antibiotik dan mengurangkan keberkesannya pada masa akan datang. Pada masa yang sama, ini menyukarkan dan memanjangkan proses rawatan akibat komplikasi penyakit
 • Mengamalkan diet yang sihat
  • Diet merupakan antara komponen yang penting dalam memastikan tubuh dapat berfungsi dengan baik
  • Kurangkan minuman bergas, minuman 3-in-1  dan hadkan pengambilan gula proses (gula putih)
diet pesakit paru-paru berair
 • Mengamalkan senaman yang disyorkan oleh pakar fisioterapi anda 
  • Salah satu proses rawatan melibatkan latihan sistematik bagi menguatkan paru-paru anda. Anda akan dilatih untuk menggunakan alat khas seperti "incentive spirometer" bagi meningkatkan kekuatan paru-paru anda untuk mengembang dan menguncup secara optimum
  • Latihan ini perlu dilakukan dengan kerap sepertimana yang diarahkan
latihan paru-paru
 • Mengamalkan pengambilan suplemen yang membantu meningkatkan kesihatan tubuh
  • Semasa menjalani apa-apa rawatan, sebarang pengambilan suplemen perlu mendapat kebenaran daripada pihak doktor bagi memastikan ia tidak menggangu rawatan yang sedang dijalani pesakit
  • Antioksidan dan makanan pelengkap nutrisi adalah antara suplemen yang dicadangkan bagi membantu mengawal komplikasi-komplikasi penyakit menjadi lebih teruk yang berpunca daripada keradangan
Adakah ia berkesan? Percayalah, ia hanya berkesan jika anda melakukannya.
 paru-paru berair kembali normal

Mengapa Wajar Memilih Vivix?
Resveratrol merupakan satu bahan aktif yang terbukti mampu membantu meningkatkan kualiti hidup penggunanya. Namun, resveratrol di dalam Vivix adalah lebih unik kerana diperkaya dengan beberapa polifenol  yang dipilih khas yang mampu meningkatkan keberkesanan resveratrol hampir 13 kali ganda dalam menjalankan tugasnya!


kandungan Vivix

Bagaimana Resveratrol di Dalam Vivix Bertindak?
1. Meningkatkan proses biogenesis mitokondria
Apabila gula berjaya dibawa masuk ke dalam sel, gula ini akan diproses oleh mitokondria yang berfungsi sebagai "stesen janakuasa tenaga" di dalam sel. Pada masa yang sama, resveratrol membantu meningkatkan bilangan mitokondria melalui biogenesis mitokondria. Ini akhirnya akan meningkatkan jumlah tenaga yang dihasilkan dan menjadikan pengamal Vivix lebih bertenaga.
peningkatan cellular energy
2. Memperlahankan proses inflamasi/keradangan
Resveratrol, anthocyanin daripada ekstrak Elderberry dan polifenol-polifenol lain di dalam Vivix bertindak sebagai antioksidan yang efektif dalam menghalang pembentukan radikal-radikal bebas. 

Radikal bebas adalah punca utama berlakunya kerosakan sel melalui proses inflamasi dan apabila proses ini dapat diperlahankan, kerosakan yang lebih teruk pada paru-paru dapat dihentikan.

3. Melambatkan proses pembentukan protein AGE
Dengan membantu melambatkan penghasilan protein AGE yang terhasil akibat kerosakan sel, pelbagai turutan proses yang membawa kepada penuaan dan penyakit-penyakit kronik termasuklah kerosakan pada struktur paru-paru dapat diperlahankan. 

4. Melindungi sel dari kerosakan DNA
Sebarang penghasilan sel adalah berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada DNA. Jika DNA rosak, sel-sel yang terhasil adalah tidak sihat dan tidak dapat menjalankan tugas dengan efektif.

Resveratrol telah terbukti membantu melindungi sel daripada kerosakan DNA dan memperlahankan proses pemendekan struktur telomere pada DNA melalui kajian oleh Dr Elizabeth Blackburn, pemenang Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009
**Cross-Sectional Analysis of Telomere Length in People 33-80 Years of Age: Effects of Dietary Supplementation. Harley CB et al. (2014) 55th Annual Conference, JACN, Vol. 33(5), p414.


Apabila DNA berjaya dilindungi daripada rosak, kerosakan yang lebih teruk akan dapat dielakkan dan proses penghasilan sel-sel baru yang sihat akan berjalan dengan lebih lancar. 
Mesti susah hati kan bila tengok suami atau ayah tak sihat? Saya pernah berada di situasi itu satu masa dulu. Memang nak kerja pun tak tenang. Tidur malam pun tak lena. Tu belum takut nak angkat panggilan telefon.

Ikhtiarlah segera sebelum keadaan lebih melarat.

Jom Order Vivix Shaklee Sekarang

Cara 1 :

Dapatkan Vivix anda dengan klik pada ikon Vivix di bawah, ikuti langkah seterusnya dan pihak Shaklee Malaysia akan terus membuat penghantaran menggunakan perkhidmatan kurier GDex atau CityLink.
Cara 2 :
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi eksklusif tentang set mana yang paling terbaik untuk diri anda, tips serta cara pengambilan yang akan membantu anda mendapat manfaat  dan kesan dengan cepat!

Sekiranya anda berada di kawasan Taiping, Kamunting dan Simpang, saya adalah pengedar Shaklee di Taiping, Kamunting dan Simpang
Cara 3 :
Inginkan diskaun sehingga 15% bagi produk-produk Shaklee? Hubungi saya sekarang di nombor di bawah. Saya tunggu panggilan anda :)

Shaklee Distributor & Bussiness Leader
868991


Disclaimer :

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.

This product is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

You Might Also Like

0 respon

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Popular Posts