Berhenti Merokok

5 Kebaikan Merokok Dari Sudut Kesihatan Yang Tak Pernah Sesiapa "Highlight"kan

14:14

Siapa cakap merokok tak membahayakan kesihatan? Semua orang termasuk Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Kementerian Kesihatan Malaysia dan mana-mana pertubuhan kesihatan memperakuinya.  

Namun para perokok mengatakan yang sebaliknya. Jadi hari ini kita akan lihat apakah 5 Kebaikan Merokok Yang Terbukti Dari Sudut Kesihatan.

Kelebihan #1: Perokok mempunyai risiko lebih rendah untuk menjalani pembedahan Total Knee-Replacement
Hebat kan? Satu kajian oleh University of Adelaide di Australia yang telah disiarkan dalam Isu Julai bagi Jurnal Arthritis & Rheumatism mendapati perokok mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menjalani pembedahan Total Knee-Replacement.

Pembedahan ini kerap dilakukan kepada mereka yang kerap "jogging" dan mengalami masalah obesiti; perokok jarang bersenam dan mereka mempunyai kemungkinan yang lebih rendah untuk mengalami masalah morbid-obesiti.

Kelebihan #2: Perokok mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menghidap Penyakit Parkinson
Pelik tetapi benar. Tetapi kajian mendapati mereka yang merokok lebih lama, mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menghidap penyakit Parkinson. Dan ini bukan disebabkan perokok meninggal dunia lebih awal ya?

Kajian 1: Diterbitkan dalam jurnal Neurology pada bulan Mac 2010, penyelidik mendapati tempoh merokok yang lebih lama akan melindungi perokok daripada menghidap Parkinson
Kajian 2: Diterbitkan dalam jurnal Neurology pada  bulan Mac 2007, penyelidik mendapati seseorang perokok yang mula berhenti merokok akan lebih terdedah kepada penyakit Parkinson berbanding mereka yang masih merokok.

Kelebihan #3: Perokok mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengalami obesiti
Nikotin yang terdapat di dalam rokok sememangnya mampu mengurangkan selera makan. Malah pada tahun 1920-an, syarikat rokok telah mula menyasarkan golongan wanita dengan menggunakan "tagline" rokok mampu menguruskan badan.

Sehingga kini, stigma "berat badan akan naik mendadak selepas berhenti merokok" merupakan salah satu halangan yang menyebabkan ramai perokok tidak mahu berhenti merokok.

Kelebihan #4: Perokok mempunyai risiko kematian selepas serangan jantung yang lebih rendah berbanding mereka yang tidak merokok
Berbanding bukan perokok, perokok yang mengalami serangan jantung mempunyai kadar mortaliti yang lebih rendah serta bertindak balas dengan lebih baik terhadap rawatan fibrinolitik (ubat-ubatan) serta angioplasti iaitu rawatan memasukkan "stent" pada salur darah yang tersumbat.

Walaupun rokok merupakan antara faktor penyumbang utama yang membawa kepada serangan jantung, satu-satunya faktor yang boleh menyokong kesimpulan ini adalah perokok-perokok ini mengalami serangan jantung pada usia yang lebih muda dan membolehkan mereka mempunyai "survival rate" serta "response rate" terhadap rawatan yang lebih tinggi.

Kelebihan #5: Merokok menjadikan Clopidogrel, sejenis ubat pencair darah, untuk bertindak dengan lebih baik
Hairan bin ajaib. Tapi kajian yang dilakukan oleh penyelidik di Korea yang diterbitkan pada bulan Oktober 2010 di dalam jurnal Thrombosis Research mendapati ada manfaat bagi perokok yang merokok sekurang-kurangnya 10 batang sehari terhadap efikasi rokok terhadap ubat clopidogrel.

Tiada kesimpulan yang dapat dibuat. Namun, ada kemungkinan salah satu bahan di dalam rokok yang menyebabkan sejenis enzim cytochrome di dalam hati untuk lebih aktif  menukarkan clopidogrel kepada bentuknya yang aktif.
Nah, 5 kelebihan merokok yang selama ini tidak pernah kita dengar. Tapi, jika dibandingkan dengan kesan serius yang sememangnya terbukti secara klinikal oleh pelbagai kajian saintifik, haruskah kita mengatakan rokok masih bagus. Lihat sahaja poster kesan merokok di bawah ini:Rasanya 6 daripada 10 perokok yang pernah saya temui ada pengalaman berhenti merokok. Tapi rata-ratanya akan mengatakan simptom gian dan kesan sampingan adalah perkara yang paling menghantui mereka. Betul kan? Tapi jangan risau, anda boleh melakukannya dengan

Adakah Resveratrol Boleh Membantu?

1. Menjadikan Sel Lebih Efisien Dalam Biogenesis Mitokondria
Mitokondria adalah kilang tenaga bagi sel. Dalam keadaan stress terutamanya semasa merokok, keupayaan mitokondria untuk menghasilkan tenaga bagi menjalankan proses-proses hidup menurun dan akhirnya mengakibatkan kematian struktur penting ini.

Resveratrol membantu mengembalikan persekitaran yang sesuai bagi sel dan membantu proses penghasilan mitokondria, menjadikan sel berkeupayaan menghasilkan tenaga untuk proses hidup. 

2. Memperlahankan Proses Inflamasi/Keradangan 
Resveratrol, anthocyanin daripada ekstrak Elderberry dan polifenol-polifenol lain di dalam Vivix bertindak sebagai antioksidan yang efektif dalam menghalang pembentukan radikal-radikal bebas.


Radikal bebas akibat merokok adalah punca utama berlakunya kerosakan sel melalui proses inflamasi dan apabila proses ini dapat diperlahankan, kerosakan yang lebih teruk pada pada organ-organ akan dapat dihentikan.

3. Melambatkan proses pembentukan protein AGE 
Merokok telah terbukti mengakibtakn pelbagai kerosakan kronik pada sistem organ tubuh manusia. Dengan membantu melambatkan penghasilan protein AGE yang terhasil akibat kerosakan sel, pelbagai turutan proses yang membawa kepada penuaan dan penyakit-penyakit kronik. 

4. Membantu melindungi sel dari kerosakan DNA 
Sebarang penghasilan sel adalah berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada DNA. Jika DNA rosak, sel-sel yang terhasil adalah tidak sihat dan tidak dapat menjalankan tugas yang sepatutnya ia lakukan dengan efektif. 

Resveratrol telah terbukti membantu melindungi sel daripada kerosakan DNA dan memperlahankan proses pemendekan struktur telomere pada DNA melalui kajian oleh Dr Elizabeth Blackburn, pemenang Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009. 
**Cross-Sectional Analysis of Telomere Length in People 33-80 Years of Age: Effects of Dietary Supplementation. Harley CB et al. (2014) 55th Annual Conference, JACN, Vol. 33(5), p414.


Apabila DNA berjaya dilindungi daripada rosak, kerosakan yang lebih teruk akan dapat dielakkan dan proses penghasilan sel-sel baru yang sihat akan berjalan dengan lebih lancar. Ini akan membantu proses baik pulih sistem pernafasan serta organ-organ yang rosak akibat kesan rokok. InsyaAllah, sebarang simptom akibat berhenti merokok akan berkurangan dan anda akan jadi lebih sihat.

Mengapa Vivix? 
Resveratrol merupakan satu bahan aktif yang terbukti mampu membantu dalam memastikan paras gula dalam darah dalam lingkungan normal. 

Namun, Vivix adalah lebih unik kerana diperkaya dengan beberapa polifenol yang dipilih khas yang mampu meningkatkan keberkesanan resveratrol hampir 13 kali ganda dalam menjalankan tugasnya! Ini bermakna Vivix mampu memberi kesan 13 kali lebih baik untuk membantu anda berhenti merokok.
polifenol di dalam Vivix meningkatkan keberkesanan resveratrol
Testimoni

Disclaimer : Kesan mungkin berbeza bagi setiap pengguna. Harus diingat, Vivix bertindak sebagai makanan tambahan, bukan ubat. Pengambilan ubat untuk rawatan harus diteruskan dan tidak boleh dihentikan tanpa nasihat doktor
berhenti merokok tanpa kesan sampingan
berhenti merokok tanpa kesan sampingan
berhenti merokok tanpa kesan sampingan

Berminat Dapatkan Vivix Shaklee Sekarang?

Cara 1: 
Dapatkan Vivix anda dengan klik pada ikon Vivix di bawah, ikuti langkah seterusnya dan pihak Shaklee Malaysia akan terus membuat penghantaran menggunakan perkhidmatan courier GDex atau CityLink.
Vivix Energy For Life Set
Energy For Life Set (2 bottles of Vivix)

Cara 2: 
Dengan Cara 1, anda dapat buat pembelian terus daripada HQ Shaklee. Tapi dengan cara 2, kami akan menyediakan extra service yang semestinya dapat membantu anda menghentikan ketagihan yang sememangnya sukar untuk dihentikan ini.

Kami akan sediakan sekali 1-to-1 coaching & kaunseling secara PERCUMA daripada seorang Certified Smoking Cessation Service Provider (CSCSP) Malaysia sehingga anda berhenti merokok.

Ini kerana, ia telah terbukti bahawa mereka yang mendapat bantuan atau "guidance" daripada seorang "clinicians" adalah 1.7 hingga 2.2 kali lebih berjaya untuk berhenti merokok.


Sekiranya anda berada di kawasan Taiping, Kamunting dan Simpang, saya adalah Pengedar Shaklee di Taiping, Kamunting dan Simpang

Cara 3:
Inginkan diskaun sehingga 15% bagi produk-produk Shaklee? Hubungi saya sekarang di nombor di bawah. Saya tunggu panggilan anda :)

Shaklee Distributor & Bussiness Leader

You Might Also Like

0 respon

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Popular Posts