hyperthyroidism

Mata Bengkak Dan Macam Nak Tersembul Keluar Angkara Hormon Thyroid Tak Normal?

08:02

Bagi yang pernah tengok cerita seram, anda mesti perasan watak-watak tu mempunyai satu persamaan iaitu matanya macam nak tersembul keluar je dari soket. Betul tak? Dan macam mana tiba-tiba anda bertembung dengn seseorang dengan keadaan yang sama? di tempat letak kereta selepas menonton wayang larut malam?

Cuak juga kan? Tapi tahukah anda mereka sebenarnya mengalami satu masalah berkaitan hormon thyroid? 1/3 daripada mereka yang mengalami masalah kelenjar thyroid yang terlalu aktif akibat Penyakit Grave akan mengalami masalah ini.

Penyakit Grave adalah satu penyakit autoimun yang menyebabkan antibodi tubuh menyerang kelenjar-kelenjar tiroid dan akhirnya menyebabkan hormon thyroid dirembes secara berlebihan.
Apabila hormon thyroid dirembes secara berlebihan, ia akan mempengaruhi sistem metabolisme tubuh,Dalam keadaan ini, ia akan menyebabkan keradangan pada otot mata terutamanya di belakang maya. Tanpa rawatan, otot-otot ini akan lebih membengkak dan akhirnya menyebabkan bebola mata seolah-olah tersembul. Keadaan ini dipanggil exophthalmos.


Apakah Simptom-simptom Exophtalmus?
  • Mata bengkak
  • Mata menjadi kering
  • Photophobia
  • "Double vision"
  • Kabur
  • Tekanan di belakang soket mata
Apa Yang Perlu Anda Lakukan?
  • Dapatkan konsultasi daripada Doktor Perubatan / Pakar Mata yang bertauliah. 
  • Ini adalah penting bagi mendapakan diagnosis yang tepat serta mengenalpasti punca sebenar
  • Bincang kaedah rawatan yang terbaik bagi masalah anda. Dapatkan sebanyak informasi daripada doktor anda sebelum membuat keputusan
  • Ingat, Google bukan doktor anda dan tak semua maklumat yang anda peroleh dari internet boleh dipercayai dan digunapakai
Pengambilan Suplemen Semasa Rawatan
  • Bincang dengan doktor anda sebelum mengambil apa-apa suplemen
  • Pastikan terlebih dahulu suplemen anda berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia
  • Sebarang suplemen berfungsi untuk 
    • membantu memenuhi lompong-lompong nutrisi di dalam tubuh yang tidak dapat dipenuhi oleh diet
    • membantu dalam mengurangkan simptom-simptom yang anda hadapi
  • Suplemen tidak berfungsi untuk merawat apa-apa masalah kesihatan
Apakah Kaedah Rawatan Yang Ada?
Rawatan bagi penyakit ini terbahagi kepada dua dan perlu dilakukan serentak.
1. Rawatan mata
Doktor mata anda akan mungkin akan mencadangkan beberapa rawatan bergantung kepada status penyakit anda
  • Ubat tits mata untuk atasi masalah mata kering
  • Cermin mata khas bagi kes sensitif terhadap cahaya
  • Ubat kortiosteroid bagi mengurangkan bengkak
  • Radioterapi
  • Pembedahan
2. Rawatan hyperthyroidism
Rawatan perlu dilakukan bagi menstabilkan kembali hormon thyroid
Walapun ia tidak membantu menyelesaikan masalah mata ini, namun ia membantu memastikan masalah ini tidak menjadi lebih serius

Bagaimana Resveratrol di Dalam Vivix Bertindak?
Resveratrol antara paling sesuai untuk membantu penyakit tiroid tidak kira hypothyroidism ataupun hyperthyroidism.
1. Resveratrol boleh membantu untuk stabilkan hormon tiroid
Ini diperakui melalui kajian dan journal yang dikeluarkan iaitu Resveratrol and Thyroid Function dimana;
“Resveratrol dipercayai mengawal beberapa proses biologi, terutamanya metabolisme dan penuaan. Resveratrol juga mempengaruhi fungsi tiroid dengan meningkatkan perangkap iodida dan, dengan meningkatkan rembesan TSH melalui pengaktifan laluan sirtuins dan phosphatidylinositol- 4-fosfat 5 γ kinase (PIP5Kγ) , yang mana memberi kesan positif kepada metabolisme.”
2. Meningkatkan proses biogenesis mitokondria
Resveratrol membantu meningkatkan bilangan mitokondria melalui biogenesis mitokondria. Ini akhirnya akan meningkatkan jumlah tenaga yang dihasilkan dan menjadikan pengamal Vivix lebih bertenaga.
peningkatan cellular energy
3. Memperlahankan proses inflamasi/keradangan
Resveratrol, anthocyanin daripada ekstrak Elderberry dan polifenol-polifenol lain di dalam Vivix bertindak sebagai antioksidan yang efektif dalam menghalang pembentukan radikal-radikal bebas. 
Radikal bebas adalah punca utama berlakunya keradangan atau inflamasi pada tubuh badan manusia.

Testimoni Vivix 
vivix thyroid

Jom Order Vivix Shaklee Sekarang

Cara 1 :

Dapatkan Vivix anda dengan klik pada ikon Vivix di bawah, ikuti langkah seterusnya dan pihak Shaklee Malaysia akan terus membuat penghantaran menggunakan perkhidmatan kurier GDex atau CityLink.

Vivix Energy For Life Set
Energy For Life Set (2 bottles of Vivix)
Cara 2 :
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi eksklusif tentang set mana yang paling terbaik untuk diri anda, tips serta cara pengambilan yang akan membantu anda mendapat manfaat  dan kesan dengan cepat!

Sekiranya anda berada di kawasan Taiping, Kamunting dan Simpang, saya adalah pengedar Shaklee di Taiping, Kamunting dan Simpang

Cara 3 :
Inginkan diskaun sehingga 15% bagi produk-produk Shaklee? Hubungi saya sekarang di nombor di bawah. Saya tunggu panggilan anda :)

Shaklee Distributor & Bussiness Leader
868991

You Might Also Like

0 respon

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Popular Posts