Kanser

Kurangkan Kesan Rawatan Kanser Supaya Tak Nampak Lemah Sentiasa

21:46

Jika diberi pilihan kepada pesakit kanser, sudah pasti antara perkara yang termasuk dalam "wishlist" mereka adalah "Tiada kesan sampingan selepas rawatan kanser". Kelesuan yang terlampau, selera makan rendah, rambut gugur, loya dan muntah yang teruk serta demam adalah antara kesan yang kerap berlaku.


Mengapa Berlaku Kesan Sampingan Selepas Rawatan Kanser?
Sel kanser adalah sel-sel abnormal yang tidak mematuhi proses fisiologi normal. Jika dalam keadaan normal sel akan membahagi setiap 72 jam, sel-sel kanser akan membahagi dengan pantas hampir setiap 24-48 jam dan sel yang terhasil adalah rosak dan tidak dapat menjalankan apa-apa fungsi yang sepatutnya dilakukan. 

Rawatan kanser menggunakan bahan kimia atau kemoterapi (chemoterapy) telah dicipta dengan menyasarkan sel-sel yang membahagi dengan pantas. Oleh kerana ia tidak mempunyai tahap 'specificity' yang tinggi, maka ia akan turut memberi kesan kepada sel-sel normal yang membahagi dengan pantas seperti:
• Mulut
• Kulit
• Sum-sum tulang
• Saluran penghadaman
• Rambut
• Sistem saraf
• Buah pinggang, pundi kencing dan paru-paru
• Sistem pembiakan
• Mulut
• Kulit
• Sum-sum tulang
• Saluran penghadaman
• Rambut
• Sistem saraf
• Buah pinggang, pundi kencing dan paru-paru
• Sistem pembiakan

Ini sebabnya mengapa pelbagai kesan sampingan mudah berlaku kepada pesakit-pesakit kanser kerana sel-sel lain turut menerima kesan.

Adakah Ada Cara Untuk Kurangkan Kesan-Kesan Sampingan Rawatan Kanser?

1. Ambil bekalan ubat anda
Bagi mengatasi masalah loya dan muntah, anda selalunya akan dibekalkan dengan beberapa jenis ubat selepas selesai proses kemoterapi. Salah satunya adalah Granisteron (jenama Kytril) iaitu sejenis ubat tahan muntah yang sangat berkesan. Ambil ubat-ubat yang dibekalkan mengikut arahan.

2. Amalkan pemakanan yang sihat
Rawatan kemoterapi adalah satu rawatan yang sangat memberi kesan kepada tubuh badan pesakit. Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah untuk mengembalikan kekuatan pada tubuh untuk pulih. Dan ini tidak dapat dilakukan jika pesakit tidak mendapat nutrisi yang mencukupi dari diet. Terdapat pelbagai cara yang boleh diamalkan untuk mengembalikan dan meningkatkan selera makan pesakit termasuklah :
  • Makan makanan yang disukai
  • Makan sedikit tetapi kerap
  • Makan makanan yang lembut dan mudah dihadam
3. Perubatan Herba Onkologi Cina
Kementerian Kesihatan Malaysia telah memperkenalkan perubatan herba onkologi Cina bagi membantu pesakit kanser yang telah selesai menjalani rawatan kemoterapi dan dengan persetujuan pakar onkologi untuk mengurangkan kesan sampingan yang mereka alami. Perkhidmatan ini disediakan di beberapa buah hospital termasuk Institut Kanser Negara dan Hospital Kepala Batas.

4. Tingkatkan tahap nutrisi pesakit bagi memudahkan proses pemulihan pesakit
Tubuh badan akan dapat bertindak balas dengan baik jika mempunyai bekalan makanan dan nutrisi yang mencukupi. Bagi pesakit kanser, keadaan ini adalah lebih kritikal kerana proses rawatan kemoterapi amat membebankan kepada tubuh. Oleh yang demikian, bekalan nutrisi amat penting bagi membolehkan proses pemulihan dapat dijalankan dengan pantas dan pada tahap optimum. 

Pengambilan suplemen adalah digalakkan untuk mencukupkan keperluan nutrisi mereka dengan syarat mendapat kebenaran pakar onkologi terlebih dahulu. Dalam keadaan ini, pemilihan suplemen yang terbaik (dan wajib berdaftar dengan KKM) adalah satu kemestian. Suplemen yang tinggi antioksidan adalah penting bagi membantu tubuh melawan pembentukan radikal bebas yang terhasil dan seterusnya memperlahankan proses keradangan yang menjadi punca penyakit. Beberapa contoh antioksidan yang boleh dipertimbangkan adalah:
  • Vitamin A
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Resveratrol
Jadi Bagaimana Resveratrol Boleh Membantu?
1. Menjadikan Sel Lebih Efisien Dalam Biogenesis Mitokondria
Mitokondria adalah kilang tenaga bagi sel. Dalam keadaan stress terutamanya selepas proses kemoterapi, keupayaan mitokondria untuk menghasilkan tenaga bagi menjalankan proses-proses hidup menurun dan akhirnya mengakibatkan kematian struktur penting ini.

Resveratrol membantu mengembalikan persekitaran yang sesuai bagi sel dan membantu proses penghasilan mitokondria, menjadikan sel berkeupayaan menghasilkan tenaga untuk proses hidup. Apabila sel mempunyai tenaga yang mencukupi, proses pemulihan akan berjalan lebih lancar dan pemulihan akan lebih cepat.

2. Memperlahankan Proses Inflamasi/Keradangan
Resveratrol, anthocyanin daripada ekstrak Elderberry dan polifenol-polifenol lain di dalam Vivix bertindak sebagai antioksidan yang efektif dalam menghalang pembentukan radikal-radikal bebas. 

Radikal bebas akibat kanser serta proses kemoterapi adalah punca utama berlakunya kerosakan sel melalui proses inflamasi dan apabila proses ini dapat diperlahankan, kerosakan yang lebih teruk pada pada organ-organ akan dapat dihentikan.

3. Melambatkan proses pembentukan protein AGE
Kanser telah terbukti mengakibatkan pelbagai kerosakan kronik pada sistem organ tubuh manusia. Dengan membantu melambatkan penghasilan protein AGE yang terhasil akibat kerosakan sel, pelbagai turutan proses yang membawa kepada penuaan dan penyakit-penyakit kronik dapat diperlahankan.

4. Melindungi sel dari kerosakan DNA
Sebarang penghasilan sel adalah berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada DNA. Jika DNA rosak, sel-sel yang terhasil adalah tidak sihat dan tidak dapat menjalankan tugas yang sepatutnya ia lakukan dengan efektif.

Resveratrol telah terbukti membantu melindungi sel daripada kerosakan DNA dan memperlahankan proses pemendekan struktur telomere pada DNA sepertimana kajian oleh Dr Elizabeth Blackburn, pemenang Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009
**Cross-Sectional Analysis of Telomere Length in People 33-80 Years of Age: Effects of Dietary Supplementation. Harley CB et al. (2014) 55th Annual Conference, JACN, Vol. 33(5), p414.
Apabila DNA berjaya dilindungi daripada rosak, kerosakan yang lebih teruk akan dapat dielakkan dan proses penghasilan sel-sel baru yang sihat akan berjalan dengan lebih lancar. Ini akan membantu proses baik pulih sistem pernafasan serta organ-organ yang rosak akibat kesan rokok. InsyaAllah, sebarang simptom akibat berhenti merokok akan berkurangan dan anda akan jadi lebih sihat.

Mengapa Vivix?
Resveratrol merupakan satu bahan aktif yang terbukti mempunyai fungsi antioksidan yang sangat tinggi. Namun, resveratrol di dalam Vivix adalah lebih unik kerana diperkaya dengan beberapa polifenol yang dipilih khas yang mampu meningkatkan keberkesanan resveratrol hampir 13 kali ganda dalam menjalankan tugasnya! Ini bermakna Vivix mampu memberi kesan 13 kali lebih baik untuk mempercepatkan pemulihan selepas rawatan kanser.
polifenol di dalam Vivix meningkatkan keberkesanan resveratrol
Testimoni
Disclaimer : Kesan mungkin berbeza bagi setiap pengguna. Harus diingat, Vivix bertindak sebagai makanan tambahan, bukan ubat. Pengambilan ubat untuk rawatan harus diteruskan dan tidak boleh dihentikan tanpa nasihat doktor
kesan rawatan kemoterapi

kesan rawatan kemoterapi

kesan rawatan kemoterapi

Dapatkan Vivix Shaklee Sekarang!
Cara 1 :
Dapatkan Vivix anda dengan klik pada ikon Vivix di bawah, ikuti langkah seterusnya dan pihak Shaklee Malaysia akan terus membuat penghantaran menggunakan perkhidmatan kurier GDex atau CityLink.
Vivix (1 botol)

Vivix( 2 botol)


TAWARAN HEBAT!
Cara 2 :
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi eksklusif tentang set mana yang paling terbaik untuk diri anda, tips serta cara pengambilan yang akan membantu anda mendapat manfaat  dan kesan dengan cepat!

Sekiranya anda berada di kawasan Taiping, Kamunting dan Simpang, saya adalah pengedar Shaklee di Taiping, Kamunting dan Simpang

Cara 3 :
Mahukan diskaun sehingga 15% bagi pembelian produk-produk Shaklee? Hubungi saya sekarang dan saya akan saya akan kongsikan rahsia ini kepada anda. 

Shaklee Distributor & Bussiness Leader

You Might Also Like

0 respon

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Popular Posts