Psoas Abscess

Berjalan Kembali Ke Masjid Selepas 12Bulan Terlantar Selepas Pembedahan

15:01

"Ya Allah, cikgu Nordin ke ni? Tak perasan saya. Cikgu makin nampak sihat. Alhamdulillah dah boleh ke masjid dah sekarang ni"

Ramadan menjelma kembali. Dan bulan ini merupakan permulaan baru juga buat Abah Mertua saya. Mungkin ada yang tak pernah baca tentangnya sebelum ini, tetapi Ayah Mertua saya berjaya bangun setelah setahun terbaring angkara psoas abscess.
Dan bulan ni, Alhamdulillah Abah Mertua mengorak langkah lagi. Mungkin kerana rindu nk ke masjid, digagahkan juga untuk berjalan dengan tongkat semasa solat Jumaat yang lalu. Tapi cerita Suami, Abah Mertua awal-awal dah siap. Dan sampai di masjid, dah macam selebriti pulak.

Manakan tidak, setahun lebih tak ke masjid sebab sakitnya sebelum ini. Dan tiba-tiba, muncul di masjid. Bak kata kawan-kawannya "Selalunya anak murid yang jumpe Ustaz, ni Ustaz-ustaz pula yang jumpa anak murid".
Tetapi, memang nampak kepuasan dihatinya. Senyuman sentiasa terukir di bibir. Komen positif diterima daripada rakan-rakannya menguatkan lagi semangat Abah.

Dan Ramadan ini. Abah dah ke masjid untuk tunaikan solat terawih. Cukup semangat turun sendiri dari kereta dan bertongkat masuk ke surau. Kami sekeluarga doakan Abah jadi semakin sihat dan kembali aktif seperti dulu. Ameen.

Apakah Rahsia Di Sebalik Kejayaan Abah Selama Ini?
 • Doa
  • Walaupun Abah sakit, Abah tak pernah tinggal solat. Cukup waktu, kami akan bantu Abah ambil wudu' dan solat di atas katil
 • Semangat yang kuat
  • Tak dinafikan, semangat Abah Mertua sangat kuat. Dan salah sau pendorong utama adalah keinginannya untuk kembali solat di masjid setiap 5 waktu.
 • Diet yang betul
  • Bukan maksudnya kami kawal makanan, tapi kami pilih agar Abah mertua makan makanan yang sesuai dan tidak timbulkan masalah. Contohnya, kami hadkan kacang dan makanan yang tinggi kandungan asid urik seperti kekacang, organ dalaman serta kerang.
 • Fisioterapi
  • Abah Mertua akan jalani fisioterapi selang sehari di rumah. Alhamdulillah, Allah temukan kami dengan physioterapist yang sangat bagus dan komited dalam membantu Abah.
 • Vivix
  • Abah Mertua akan amalkan pengambilan 1 sudu teh Vivix setiap pagi tanpa gagal.
Bagaimana Vivix Bantu Abah Mertua? 
Resveratrol merupakan satu bahan aktif yang terbukti mampu membantu menurunkan bacaan gula di dalam darah. Namun, resveratrol di dalam Vivix adalah lebih unik kerana diperkaya dengan beberapa polifenol  yang dipilih khas yang mampu meningkatkan keberkesanan resveratrol hampir 13 kali ganda dalam menjalankan tugasnya!


kandungan Vivix


Bagaimana Resveratrol di Dalam Vivix Bertindak? 
1. Meningkatkan proses biogenesis mitokondria
Apabila gula berjaya dibawa masuk ke dalam sel, gula ini akan diproses oleh mitokondria yang berfungsi sebagai "stesen janakuasa tenaga" di dalam sel. Pada masa yang sama, resveratrol membantu meningkatkan bilangan mitokondria melalui biogenesis mitokondria. Ini akhirnya akan meningkatkan jumlah tenaga yang dihasilkan dan menjadikan pengamal Vivix lebih bertenaga.
peningkatan cellular energy
2. Memperlahankan proses inflamasi/keradangan
Resveratrol, anthocyanin daripada ekstrak Elderberry dan polifenol-polifenol lain di dalam Vivix bertindak sebagai antioksidan yang efektif dalam menghalang pembentukan radikal-radikal bebas. 

Radikal bebas adalah punca utama berlakunya kerosakan sel melalui proses inflamasi dan apabila proses ini dapat diperlahankan, kerosakan yang lebih teruk pada pada organ-organ terutamanya jantung, buah pinggang, mata dan saraf akan dapat dihentikan.

3. Melambatkan proses pembentukan protein AGE
Dengan membantu melambatkan penghasilan protein AGE yang terhasil akibat kerosakan sel, pelbagai turutan proses yang membawa kepada penuaan dan penyakit-penyakit kronik termasuklah kerosakan pada struktur buah pinggang dapat diperlahankan. 

4. Melindungi sel dari kerosakan DNA
Sebarang penghasilan sel adalah berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada DNA. Jika DNA rosak, sel-sel yang terhasil adalah tidak sihat dan tidak dapat menjalankan tugas dengan efektif.

Resveratrol telah terbukti membantu melindungi sel daripada kerosakan DNA dan memperlahankan proses pemendekan struktur telomere pada DNA melalui kajian oleh Dr Elizabeth Blackburn, pemenang Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009
**Cross-Sectional Analysis of Telomere Length in People 33-80 Years of Age: Effects of Dietary Supplementation. Harley CB et al. (2014) 55th Annual Conference, JACN, Vol. 33(5), p414.

Apabila DNA berjaya dilindungi daripada rosak, kerosakan yang lebih teruk akan dapat dielakkan dan proses penghasilan sel-sel baru yang sihat akan berjalan dengan lebih lancar. 

Jom Order Vivix Shaklee Sekarang

Cara 1 :

Dapatkan Vivix anda dengan klik pada ikon Vivix di bawah, ikuti langkah seterusnya dan pihak Shaklee Malaysia akan terus membuat penghantaran menggunakan perkhidmatan kurier GDex atau CityLink.
Cara 2 :
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi eksklusif tentang set mana yang paling terbaik untuk diri anda, tips serta cara pengambilan yang akan membantu anda mendapat manfaat  dan kesan dengan cepat!

Sekiranya anda berada di kawasan Taiping, Kamunting dan Simpang, saya adalah pengedar Shaklee di Taiping, Kamunting dan Simpang
Cara 3 :
Inginkan diskaun sehingga 15% bagi produk-produk Shaklee? Hubungi saya sekarang di nombor di bawah. Saya tunggu panggilan anda :)

Shaklee Distributor & Bussiness Leader
868991

You Might Also Like

0 respon

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Popular Posts