Turunkan paras gula dalam darah

Hipoglisemia Penyebab Angina atau Serangan Jantung?

11:10

"Pakcik kena serangan jantung disebabkan paras gula terlalu rendah atau yang kami selalu sebut hipoglisemia"
Termenung Pakcik Isa bila teringat kata-kata doktor muda itu pagi tadi selepas dia membuka mata. Wayar berselirat di sana sini dan melekat banyak di badannya. Skrin macm televisyen di kiri kanan katilnya asyik berbunyi tit, tit, tit sepanjang masa.
Pakcik Isa tak ingat apa-apa. Apa yang dia masih ingat, dia berada di kebun bersama cucu sulungnya bila tiba-tiba badan mula berpeluh dengan banyaknya dan jantung terasa macam baru lepas berlari pecut 100m ala Watson Nyambek. Kepalanya terasa berpusing dan selepas itu, semuanya putih.
Tapi kata-kata doktor itu menggusar hati Pakcik Isa. Dia senantiasa patuhi temujanji doktor untuk rawatan kencing manisnya. Tak pernah sekali pun doktor di Klinik Kesihatan Sempeneh beritahu dia ada sakit jantung.
"Ya, aku sangat pasti doktor tak pernah sebut pasal sakit jantung. Doktor terlepas pandang ke? Ishh,mustahil! Tapi bukan ke sakit jantung ni ada kaitan dengan kolesterol dan darah tinggi? Kali terakhir temujanji, semuanya normal."
Kawan-kawan Pakcik Isa yang selalu melepak di Warung Leha Janda pun hairan macam mana dia tiba-tiba kena sakit jantung.
"Isskkkk,runsingnya. Nanti aku nak tanya doktor tu balik la."
Persoalan bagaimana hipoglisemia mengakibatkan serangan jantung terus bermain di fikirannya sehinggalah Pakcik Isa tertidur...
Angina hipoglisemia hypoglycemia
Tubuh Manusia Perlu Dalam Keadaan "Seimbang" Macam Yin dan Yang
Tubuh badan manusia berfungsi dalam satu siri mekanisme yang sangat kompleks. Senang nak cerita, semua dalam tubuh kita perlu seimbang supaya ia mampu berfungsi pada tahap optimum.Jadi bila berlaku sesuatu yang menggangu keseimbangan, badan kita akan secara automatik betulkannya.

Apakah Kesan Hipoglisemia?
Bagi Pakcik Isa, dia telah tunjukkan simptom-simptom biasa bagi hipoglisemia atau paras gula rendah. Pening kepala, berpeluh dan jantung berdegup laju adalah cara tubuh membuat pembetulan bagi menaikkan kembali paras gula dalam darah.
 • Mengurangkan penghasilan insulin
 • Meningkatkan penghasilan glucagon bagi menukarkan glycogen di dalam hati sebagai glukosa
 • Menurunkan proses penghasilan glycogen

Selain itu, apabila tubuh mengesan paras gula yang rendah, ia akan mencetuskan beberapa tindakbalas yang boleh dibahagikan kepada 2 kategori iaitu :
1.  Simptom neurogenic
 • Berlaku akibat penurunan paras gula dan simptom boleh dikenalpasti oleh pesakit
 • Dicetuskan oleh sistem saraf autonomic
 • Adrenal medula : noradrenalin dan adrenalin
 • Anxiety, peningkatan denyutan jantung, menggigil, mulut kering, 
 • Hujung saraf : acetylcholine
 • Berpeluh berlebihan seluruh badan, paresthiases dan lapar

2. Simptom neuroglycopenic
 • Berlaku apabila paras gula menjadi leboh rendah dan otak bertindak untuk memastikan bekalan gula ke otak mencukupi
 • Keliru, sukar untuk bercakap dan seterusnya pitam

Apa Kesan Ini Semua Terhadap Jantung?
Semasa berlakunya hipoglisemia atau paras gula menurun, semua proses-proses berkaitan jantung ini akan meningkat secara mendadak
 • kadar degupan jantung
 • tekanan darah sistolik
 • aliran darah meningkat di dalam salur darah jantung
 • "cardiac output""
 • "stroke volume"
 • otot-otot jantung mengembang dan menguncup 
Pada masa yang sama, ia akan turut mempengaruhi sistem aliran impuls elektrik di dalam jantung
 • sela masa puncak QTc menjadi lebih panjang
 • memanjangkan proses repolarisasi
 • perubahan pada aliran ST
Kesemua gangguan pada ritma jantung ini akan menyebabkan berlakunya perubahan signifikan pada ritma jantung. Akhirnya ritma normal jantung terganggu dan serangan jantung akan terjadi.

Oleh yang demikian, adalah penting untuk anda mengetahui tanda-tanda paras gula rendah dalam darah dan cara mengatasinya dengan betul.

Tips-tips Yang Berkesan Membantu Kawal Gula Dalam Darah Supaya Kembali Normal
 • Komplians terhadap pengambilan ubat-ubatan yang dibekalkan
  • Ubat yang dibekalkan memastikan paras gula berada dalam julat yang selamat. Jika paras gula menjadi tidak terkawal, kerosakan yang lebih teruk boleh terjadi pada tubuh. 
  • Oleh itu, makan ubat anda mengikut dos dan masa yang telah diberikan.
 • Melakukan "self-monitoring of blood glucose (SMBG)" 
SMBG
 • Mengamalkan diet yang sihat
  • Diet merupakan antara komponen yang penting dalam memastikan gula dalam darah dapat dikawal dengan baik. Ini dapat menurunkan bebanan pada sistem tubuh dalam mengawal paras gula dalam darah
  • Kurangkan minuman bergas, minuman 3-in-1  dan hadkan pengambilan gula proses (gula putih) 
  • Pilih makanan dengan Glycemic Index yang rendah dan amalkan pengambilan buah
diabetic plate
 • Bersenam secara konsisten setiap hari
 • Mengamalkan pengambilan suplemen yang membantu meningkatkan kesihatan tubuh
  • Bagi pesakit diabetes, sebarang pengambilan suplemen perlu mendapat kebenaran daripada pihak dokor bagi memastikan ia tidak menggangu rawatan yang sedang dijalani pesakit.
  • Antioksidan adalah antara suplemen yang dicadangkan bagi membantu mengawal komplikasi-komplikasi diabetes menjadi lebih teruk yang berpunca daripada keradangan. 
Bolehkah semua langkah-langkah di atas dilaksanakan? Percaya atau tidak, inilah langkah-langkah yang telah dilakukan oleh seorang penghidap kencing manis dalam mengawal gula dalam darahnya.

senaman diabetes gula dalam darah
Mengapa Wajar Memilih Vivix?
Resveratrol merupakan satu bahan aktif yang terbukti mampu membantu menurunkan bacaan gula di dalam darah. Namun, resveratrol di dalam Vivix adalah lebih unik kerana diperkaya dengan beberapa polifenol  yang dipilih khas yang mampu meningkatkan keberkesanan resveratrol hampir 13 kali ganda dalam menjalankan tugasnya!


kandungan Vivix

Bagaimana Resveratrol di Dalam Vivix Bertindak?
Kandungan gula dalam darah yang tinggi akan meningkatkan kepekatan darah dan ini akan memperlahankan aliran darah yang membawa oksigen dan nutrien yang diperlukan ke organ-organ. Apabila organ-organ ini kurang mendapat nutrien, fungsinya akan menurun dan boleh mengakibatkan kerosakan kepada sistem tubuh badan kita. 
1. Resveratrol Mengurangkan Kerintangan Insulin
Kajian telah membuktikan bahawa resveratrol mampu membantu untuk mengurangkan rintangan insulin iaitu satu keadaan di mana sel menjadi tidak sensitif terhadap kehadiran insulin. 
Apabila rintangan insulin berjaya dikurangkan, gula di dalam darah akan dapat dibawa masuk ke dalam sel, menurunkan kandungan gula di dalam darah dan meningkatkan keupayaan sel untuk menghasilkan tenaga.
kerintangan insulin
2. Meningkatkan proses biogenesis mitokondria
Apabila gula berjaya dibawa masuk ke dalam sel, gula ini akan diproses oleh mitokondria yang berfungsi sebagai "stesen janakuasa tenaga" di dalam sel. Pada masa yang sama, resveratrol membantu meningkatkan bilangan mitokondria melalui biogenesis mitokondria. Ini akhirnya akan meningkatkan jumlah tenaga yang dihasilkan dan menjadikan pengamal Vivix lebih bertenaga.
peningkatan cellular energy
3. Memperlahankan proses inflamasi/keradangan
Resveratrol, anthocyanin daripada ekstrak Elderberry dan polifenol-polifenol lain di dalam Vivix bertindak sebagai antioksidan yang efektif dalam menghalang pembentukan radikal-radikal bebas. 

Radikal bebas adalah punca utama berlakunya kerosakan sel melalui proses inflamasi dan apabila proses ini dapat diperlahankan, kerosakan yang lebih teruk pada pada organ-organ terutamanya jantung, buah pinggang, mata dan saraf akan dapat dihentikan.

4. Melambatkan proses pembentukan protein AGE
Dengan membantu melambatkan penghasilan protein AGE yang terhasil akibat kerosakan sel, pelbagai turutan proses yang membawa kepada penuaan dan penyakit-penyakit kronik termasuklah kerosakan pada struktur buah pinggang dapat diperlahankan. 

5. Melindungi sel dari kerosakan DNA
Sebarang penghasilan sel adalah berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada DNA. Jika DNA rosak, sel-sel yang terhasil adalah tidak sihat dan tidak dapat menjalankan tugas dengan efektif.

Resveratrol telah terbukti membantu melindungi sel daripada kerosakan DNA dan memperlahankan proses pemendekan struktur telomere pada DNA melalui kajian oleh Dr Elizabeth Blackburn, pemenang Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009
**Cross-Sectional Analysis of Telomere Length in People 33-80 Years of Age: Effects of Dietary Supplementation. Harley CB et al. (2014) 55th Annual Conference, JACN, Vol. 33(5), p414.Apabila DNA berjaya dilindungi daripada rosak, kerosakan yang lebih teruk akan dapat dielakkan dan proses penghasilan sel-sel baru yang sihat akan berjalan dengan lebih lancar. 

Jom Order Vivix Shaklee Sekarang

Cara 1 :

Dapatkan Vivix anda dengan klik pada ikon Vivix di bawah, ikuti langkah seterusnya dan pihak Shaklee Malaysia akan terus membuat penghantaran menggunakan perkhidmatan kurier GDex atau CityLink.
Cara 2 :
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi eksklusif tentang set mana yang paling terbaik untuk diri anda, tips serta cara pengambilan yang akan membantu anda mendapat manfaat  dan kesan dengan cepat!
Sekiranya anda berada di kawasan Taiping, Kamunting dan Simpang, saya adalah pengedar Shaklee di Taiping, Kamunting dan Simpang

Cara 3 :
Inginkan diskaun sehingga 15% bagi produk-produk Shaklee? Hubungi saya sekarang di nombor di bawah. Saya tunggu panggilan anda :)

Shaklee Distributor & Bussiness Leader
868991

You Might Also Like

0 respon

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Popular Posts