Berhenti Merokok

Hukum Rokok Dalam Islam Yang Perokok Perlu Tahu Supaya Tak Terus Buat Dosa

16:38

Saya selalu berhadapan dengan pesakit dan pelanggan yang memang ada niat nak berhenti merokok. Bukan sekali, tapi dah banyak kali nak berhenti merokok. 

Bagi yang beragama Islam, sebenarnya ramai yang tahu hukum rokok dalam Islam. Selalunya saya akan tanya soalan ini :

Saya : 
Pakcik tahu tak hisap rokok ni haram?

Pakcik : 
Pakcik tahu haram. Tapi nak buat macam mana. Kalau pakcik tak hisap rokok, langsung pakcik tak boleh buat kerja. Kalau pakcik tak buat kerja, pakcik tak dapat gaji. Bila tak dapat gaji, pakcik tak dapat beri nafkah pada keluarga. Bukan ke berdosa, cik? Jadi pakcik terpaksa hisap rokok.

Panjang kan jawapan dia? Siap pusing cerita lagi agar sesuai dengan apa yang dia rasa. Dan saya pasti ramai yang mampu bagi jawapan yang cukup mantap untuk meng'HALAL'kan rokok ini. Setuju tak? Kalau setuju, turun tangan!rokok haram dalam Islam

Jadi untuk membantu mereka yang dah bosan jadi penghisap rokok 'second hand' (second-hand smoker), kali ini saya nak kongsikan poin-poin yang anda boleh gunakan untuk buktikan kenapa rokok ini diHARAMkan dalam Islam.

FAKTA PENTING!

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-37 yang bersidang pada 23 Mac 1995 telah membincangkan Hukum Merokok Dari Pandangan Islam. Muzakarah telah memutuskan bahawa merokok adalah haram dari pandangan Islam kerana padanya terdapat kemudharatan.
Keterangan/Hujah: 

i. Rokok itu sebenarnya RACUN!

Tak payah nak sangkal-sangkal lagi la wahai perokok. Takde satu pun benda dalam rokok tu yang bukan racun. Dan rasanya, perokok lebih arif tentang kandungan rokok ini. Betul tak? Siap ada yang boleh tolong senaraikan :-) 

Tak payah nak cakap banyak, nikotin sendiri dah diklasifikasikan sebagai racun dalam Akta Racun 1952. Kalau tak percaya, boleh rujuk sendiri. Dari "filter" rokok tu sampai ke bahan-bahan additif lain, semuanya racun. Saya ulang, RACUN!! Sebut sahaja semua benda-benda bertoksik di dunia ini, insyaAllah ada dalam rokok. 

Dan yang paling mengejutkan, perokok tahu tentang perkara ini! Maksudnya, para perokok ini mengakui rokok ini sebenarnya berbahaya, tetapi mereka masih lagi menghisap rokok. Hairan bukan? Lebih kurang kalau korang diberi sepinggan nasik yang luarannya elok, tapi sebenarnya dah basi, berkulat, berair etc, tapi anda masih nak makan. Geli kan?

kandungan sebatang rokok

ii. Merokok menjadi penyebab utama penyakit-penyakit kronik

Kalau dah nama pun racun, dan diambil pulak dalam kuantiti yang banyak dan konsisten, risiko anda untuk mendapat penyakit lbih tinggi berbanding orang yang tidak merokok. Maaf, saya bukan mendoakan. Tapi anda sendiri yang menjerumuskan diri ke dalam kemudaratan. 

Saya bagi anda contoh. Salah satu kandungan rokok adalah kadmium, yang industri gunakan sebagai bahan untuk buat bateri. Bayangkan la setiap hari anda hisap rokok sedikit demi sedikit secara konsisten, bukan ke ia akan berkumpul dalam badan. Bila dah banyak, anda rasa apa akan jadi? 

Dan itu pula belum masuk bahan-bahan lain macam bahan api roket semua lagi kan? Saya tak rasa anda akan bertukar jadi Superman sebab ada tenaga lebih dari kadmium dan bahan api roket yang sememangnya banyak dalam badan kan? Hehehe...

Bahan-bahan ini sebenarnya akan mengakibatkan pelbagai tindak balas dalam badan. Dan tak semuanya baik. Sebagai contoh, tar (kandungan utama di dalam rokok) akan merosakkan paru-paru. Tar akan mengakibatkan mutasi pada DNA dan akhirnya menyebabkan kanser.


rokok penyebab kanserIroni kan? Bagaimana sebatang rokok yang beratnya tidak sampai 10gram, menjadi punca utama kepada semua ini? Dan anda mungkin mengatakan "Dah takdir, apa boleh buat?". Tetapi tahukah anda semua ini boleh dielakkan jika anda mengambil langkah utama untuk elakkannya? 

Ini bukan satu kebetulan. Segalanya telah dikaji dan disahkan melalui kajian demi kajian tentang bagaimana benda 10gram ini akhirnya menjadi penyebab anda akhirnya terbaring di katil hospital memohon belas ihsan Allah untuk menyambung nafas anda.

Dan tahukah anda rokok merupakan penyebab utama kepada :
 • Kanser kerongkong 
 • Kanser mulut 
 • Penyakit jantung 
 • Strok 
 • Penyakit paru-paru 
 • Emfisema paru-paru 
Tak banyak pun. Tapi kalau nak tahu lebih lanjut, boleh cari di Google ya?

iii. Pembaziran kepada wang untuk merawat mereka yang mengalami komplikasi akibat merokok

Berdasarkan statistik terbaru, kerajaan membelanjakan hampir RM20,000,000,000 a.k.a RM 20 billion bagi menanggung kos rawatan mereka yang menghidap penyakit-penyakit yang diakibatkan oleh merokok. Dan ini boleh dielakkan dengan hanya mengatakan "Saya Tak Nak Merokok". 

iv. Fatwa oleh Imam al-Syafi’e

"Jika mereka mengambil (sesuatu makanan, minuman atau sesuatu yang dihisap, dihidu dan disedut) yang boleh memabukkan, maka perbuatan itu adalah jelas haram. (Termasuklah) yang mengandungi racun yang menyebabkan kematian. Aku tetap menganggap (menfatwakan) ia adalah haram. Allah swt mengharamkan (apapun jenis) pembunuhan kerana pembunuh bermakna membunuh diri sendiri”. 

v. Kata sepakat para ulama'

Para ulama’ sepakat menyatakan bahawa merokok hukumnya haram kerana ianya jelas memudharatkan kesihatan, membazir dan mensia-siakan harta serta dikategorikan sebagai satu perkara keji, berdasarkan nas-nas berikut:
 1. Firman Allah swt dalam Surah al-Baqarah, ayat 195 yang bermaksud: “Dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan”. 
 2. Firman Allah swt dalam Surah al-A’raf ayat 157 yang bermaksud; “ Dan ia menghalalkan bagi mereka segala benda yang baik dan mengharamkan kepada mereka segala benda yang buruk”. 
 3. Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: “ Tidak boleh memberi mudharat dan membalas dengan kemudharatan”. (Hadith riwayat Ahmad, Malik, Ibn Majah dan al-Daraqutni) 
 4. Kaedah Usul Fiqh: درء المفاسد مقدم على جلب المصالح yang bermaksud “ menolak kerosakan adalah didahulukan daripada mencari kemaslahatan” 
 5. Imam Ibn. Hazm dalam kitabnya al-Muhalla, jilid 7, halaman 503 (masalah no. 1027) menegaskan bahawa : “Pemborosan adalah haram”. Yang dimaksudkan dengan pemborosan di sini ialah: 
  • Wang untuk perkara yang diharamkan oleh Allah swt, samada banyak atau sedikit, walaupun sebesar sayap nyamuk sekalipun. 
  • Pembaziran yang tidak ada keperluannya. 
  • Membuang wang, betapa kecilpun jumlahnya kerana dengan membuang tanpa tujuan itu menjadikannya sia-sia. 

Jadi Bagaimana Resveratrol Boleh Membantu?
1. Menjadikan Sel Lebih Efisien Dalam Biogenesis Mitokondria
Mitokondria adalah kilang tenaga bagi sel. Dalam keadaan stress terutamanya semasa merokok, keupayaan mitokondria untuk menghasilkan tenaga bagi menjalankan proses-proses hidup menurun dan akhirnya mengakibatkan kematian struktur penting ini.
Resveratrol membantu mengembalikan persekitaran yang sesuai bagi sel dan membantu proses penghasilan mitokondria, menjadikan sel berkeupayaan menghasilkan tenaga untuk proses hidup.

2. Memperlahankan Proses Inflamasi/Keradangan
Resveratrol, anthocyanin daripada ekstrak Elderberry dan polifenol-polifenol lain di dalam Vivix bertindak sebagai antioksidan yang efektif dalam menghalang pembentukan radikal-radikal bebas. 
Radikal bebas akibat merokok adalah punca utama berlakunya kerosakan sel melalui proses inflamasi dan apabila proses ini dapat diperlahankan, kerosakan yang lebih teruk pada pada organ-organ akan dapat dihentikan.

3. Melambatkan proses pembentukan protein AGE
Merokok telah terbukti mengakibtakn pelbagai kerosakan kronik pada sistem organ tubuh manusia. Dengan membantu melambatkan penghasilan protein AGE yang terhasil akibat kerosakan sel, pelbagai turutan proses yang membawa kepada penuaan dan penyakit-penyakit kronik.

4. Melindungi sel dari kerosakan DNA
Sebarang penghasilan sel adalah berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada DNA. Jika DNA rosak, sel-sel yang terhasil adalah tidak sihat dan tidak dapat menjalankan tugas yang sepatutnya ia lakukan dengan efektif.
Resveratrol telah terbukti membantu melindungi sel daripada kerosakan DNA dan memperlahankan proses pemendekan struktur telomere pada DNA melalui kajian oleh Dr Elizabeth Blackburn, pemenang Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009
**Cross-Sectional Analysis of Telomere Length in People 33-80 Years of Age: Effects of Dietary Supplementation. Harley CB et al. (2014) 55th Annual Conference, JACN, Vol. 33(5), p414.
Apabila DNA berjaya dilindungi daripada rosak, kerosakan yang lebih teruk akan dapat dielakkan dan proses penghasilan sel-sel baru yang sihat akan berjalan dengan lebih lancar. Ini akan membantu proses baik pulih sistem pernafasan serta organ-organ yang rosak akibat kesan rokok. InsyaAllah, sebarang simptom akibat berhenti merokok akan berkurangan dan anda akan jadi lebih sihat.


Mengapa Vivix?
Resveratrol merupakan satu bahan aktif yang terbukti mampu membantu menurunkan bacaan gula di dalam darah. Namun, Vivix adalah lebih unik kerana diperkaya dengan beberapa polifenol yang dipilih khas yang mampu meningkatkan keberkesanan resveratrol hampir 13 kali ganda dalam menjalankan tugasnya! Ini bermakna Vivix mampu member kesan 13 kali.lebih baik untuk membantu anda berhenti merokok.
polifenol di dalam Vivix meningkatkan keberkesanan resveratrol


Testimoni
Disclaimer : Kesan mungkin berbeza bagi setiap pengguna. Harus diingat, Vivix bertindak sebagai makanan tambahan, bukan ubat. Pengambilan ubat untuk rawatan harus diteruskan dan tidak boleh dihentikan tanpa nasihat doktor
berhenti merokok tanpa kesan sampingan

berhenti merokok tanpa kesan sampingan

berhenti merokok tanpa kesan sampingan

Berminat Dapatkan Vivix Shaklee Sekarang?

Cara 1 :
Dapatkan Vivix anda dengan klik pada ikon Vivix di bawah, ikuti langkah seterusnya dan pihak Shaklee Malaysia akan terus membuat penghantaran menggunakan perkhidmatan kurier GDex atau CityLink.

Vivix Energy For Life Set
Energy For Life Set (2 bottles of Vivix)
Cara 2 :
Sekarang ni,kami di MYHealhVenture nak buat offer Cara Berhenti Merokok Mudah Dengan Bimbingan Pakar Agar Hidup Lebih Kaya kepada pelanggan kami yang membeli Vivix dengan niat untuk menghentikan tabiat yang sememangnya HARAM, MEMBAZIR & MEMUDARATKAN.

Kami akan provide sekali 1-to-1 coaching & kaunseling secara PERCUMA sehingga anda BERHENTI MEROKOK.

Sekiranya anda berada di kawasan Taiping, Kamunting dan Simpang, saya adalah pengedar Shaklee di Taiping, Kamunting dan Simpang

Cara 3 :
Dah mula yakin dengan Shaklee? Jom sertai saya dalam grup bisnes DIVA #nuhanajah . Tapi apa kelebihan jika nak daftar ya?


Shaklee Distributor & Bussiness Leader

You Might Also Like

0 respon

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Popular Posts