Garlic Shaklee

Masalah Angin Dalam Badan Terlalu Banyak Sampai Susah Nak Solat Sebab Mudah Kentut

10:00

Pernah tak anda alami bila dah sudah ambil wudhuk, masa tu la kita nak terkentut? Dah kena ambil wudhuk semula yang tempatnya jauh betul! Tak pun dah masuk saf untuk solat berjemaah, masa tu la rasa nak terkentut. 


Kadang-kadang tu tak sempat nak keluar dari saf terus kentut tanpa di tahan-tahan. Dah la kuat bunyinya. Bau busuk pula tu! Orang sebelah dah jeling sambil tutup hidup. Ya Allah! Malunya tak terkata kan.


Masalah Angin Dalam Badan
Tiada Siapa Mengaku Kalau Kentut di Khalayak

Saya tahu anda yang membaca artikel ini mesti mengalami Masalah Angin Dalam Badan Terlalu Banyak sampai Susah Nak Solat Sebab Mudah Kentut. Elok la kita Fahami dulu Punca dan Cara Merawatnya sama ada secara traditional ataupun moden ya.


Apa Itu Angin Mengikut Istilah Tradisional?

Menurut Puan Ayue Ismail, Pemilik Pusat Urut Warisan Putrajaya, definisi angin menurut istilah tradisional adalah sejenis toksin di dalam badan. Ia samada berbentuk gas ataupun gas bercampur cecair yang kadangkala boleh menyebabkan bengkak atau sembap kepada bahagian-bahagian badan.
   


Kadangkala, ketulan angin yang terlalu lama boleh menjadi seperti cyst di dalam badan. Ia kadang-kadang terasa keras seperti batu-batu kecil bila disentuh dan sukar dipecahkan.


Kata Puan Ayue, “Bila ketul sudah terlalu keras, memang tak boleh terlalu paksa untuk dipecahkan kerana akan mengundang bahaya kepada badan”.

Tambah beliau lagi, angin yang kadangkala berada di atas tulang seperti lutut, pinggang, tulang belakang, rusuk belakang, belikat dan dada jika terlalu lama boleh menyebabkan arthritis/ sakit sendi, angin ini (toksin) akan menghakis tulang itu sendiri jika tidak dirawat. 


Ooooooooo (panjang ni) baru saya tahu! Angin ni walaupun tak boleh nampak, tapi penangan dia memang boleh ‘melumpuhkan’ sistem badan jugak ya. Bukan sikit-sikit kesannya kalau di biarkan.



Selain itu, ia akan menyebabkan rasa bisa-bisa dan lenguh pada badan. Paling stress bila asyik terkentut dengan kerap setiap kali nak solat. Nak pula time rushing dan waktu rehat sekejap je masa tengahari. Semuanya jadi terkejar-kejar. Time orang nak cepat la, time tu menderu nak keluar. Grrrr..

Jaga Waktu Makan Agar Tak Masuk Angin



Cerita Puan Ayue, ramai juga yang diurut bertanya adakah cara nak buang angin, elak angin dari masuk ke dalam badan dan sebagainya. Banyak punca sebenarnya angin boleh masuk ke dalam badan antaranya dari jenis pemakanan dan lifestyle.


Tapi yang PALING UTAMA berpunca dari waktu makan. Waktu makan yang teratur AMAT PENTING sekali kerana inilah PENYEBAB UTAMA menghindar angin dalam badan. 

Nak jadi cerita, sudahlah waktu makan tak terjaga. Kemudian bila tiba waktu makan pula kita main bedal je sumber makanan yang berangin. Hah! memang kita sendiri menjemput penyakit kepada badan sendiri lah jawapannya.


Saya tahu ramai beranggapan begini, TAK RASA LAPAR maka kita pun tak makan. Kadang-kadang otak memang tak hantar signal kepada kita bila kita terlalu asyik dengan kerja-kerja seharian. Bila tersedar “Eh, belum makan lagi hari ni!" Masa tu jam dah pun menunjukkan pukul 3 petang”.


Bila sudah sakit kepala, sengal badan, bisa sana sini, susah nak tidur. Ya, susah nak tidur di akibatkan oleh asid banyak dalam badan. Pernah jadi macam ni? Saya dulu selalu jadi tau. Nak diet katakan. Akhirnya badan yang merana. huhu
 

Satu lagi kes yang popular adalah sakit kepala di sebabkan angin. Mengambil contoh kes sebegini. Kita kerap sangat sakit kepala. Dalam seminggu boleh kira berapa hari je tak sakit. Selebihnya sakit memanjang. Lepas tu, kita pun buat hipotesis sendiri “Entah-entah aku ni kena migrain ni”.



Kita pergi klinik untuk dapatkan pengesahan doktor.  Doktor pun setuju dengan hipotesis kita mengidap migrain tu (tanpa pemeriksaan teliti-hanya dari beberapa soalan, contohnya simptom sakit kepala sebelah).



Maka dari situ kita pun mula percaya, kita set dalam kepala yang kita menghidap migrain. Otak kita dah siap program bahawa kita memang ada masalah migrain. Semua dah jadi berkait, membentuk satu “kenyataan” atau “fakta” ke dalam badan kita.



Walhal – tak semestinya begitu. Yang benar migrain tu memang ada. Tetapi, ada juga tetapi ya.  Terdapat juga kes yang tak ada migraine langsung pun, tapi disebabkan tabiat suka skip waktu makan atau yang jenis makan-janji-kenyang-perut-je memang masalah sakit tu jadi bertimpa-timpa.



Makanan yang kita pilih tu pun yang tak berkhasiat, banyak pewarna, pengawet, makanan segera makanan diproses dan sebagainya memang ‘combination’ yang sangat bagus la menyumbang kepada kesakitan kita tu.


Akibat Dari Tabiat Makanan Yang Tidak Sihat

Semua ‘bahan asing’ ini menjadi penyakit dalam diri. “Angin” atau “toksin”, atau bahasa “high-class” sikit – “radikal bebas” semuanya dirujuk sebagai  RACUN dalam badan. Kita sendiri yang MERACUN badan sendiri. 

APA??? Biar betul ni. 


Ya, kita yang bagi bagi penyakit pada diri sendiri jika masih degil dan keras kepala terus utamakan kerja dari untuk disiplin menjaga waktu makan dan mengubah tabiat pemakanan yang seimbang.



Sudahlah kita tidak cukup memberikan zat nutrien yang terbaik untuk jasad. Lagi parah kita sendiri sumbat pula dengan zat jahat ke dalam badan - makanan segera/ jajan. Hebat betul kita ni kan! Isk.. Isk.. Isk..




Selepas sedikit sebanyak perbincangan dengan Puan Ayue membuatkan saya terfikir begini. Kita mengaku kita HAMBA ALLAH. Kita sayang Allah. Kalau sayang Allah, kita mesti jaga tubuh badan yang Allah amanahkan ini sebaik mungkin sebab itu adalah tanggungjawab yang DIA beri pada kita.



Analoginya, macam kita pinjamkan barang pada orang, semestinya kita mahu orang yang kita pinjamkan barang tu jaga sebaik mungkin bukan? Ampunkan dosaku Ya Allah. Aku hambaMu yang penuh dosa.

3 Perkara Penting Untuk Di Jaga


Ada 3 perkara penting yang saya boleh simpulkan dari perkongsian Puan Ayue:


1. Jangan keras kepala. Jangan degil sebab tak rasa lapar maka tak perlu makan

2. Jangan sumbat zat tak baik ke dalam badan

3. Jaga waktu makan anda dan ambil yang berkhasiat.



Cuba jaga 3 perkara ini dahulu dan lihat kesannya kepada diri. Jangan kita sendiri sengaja mencipta penyakit, jangan sengaja nak merana diatas kelalaian dan keengganan untuk menjaga waktu makan dan pemakanan atas alasan sibuk.


Sarapan jangan skip. Sarapan mesti sebelum pukul 10 pagi. Tiada istilah brunch ya! Jadi untuk tujuan ini, kalau tak sempat sangat pun contonhya bangun lambat ke kan dan tak sempat sediakan sarapan, saya memilih Cinch Shake Mix yang kaya dengan Leucine bantu memberikan rasa kenyang dan memelihara otot untuk membekalkan tenaga. 


Penyediaannya sungguh mudah. Masukkan sahaja 2 scoop Cinch Shake Mix dalam shaker, shake- shake. Boleh minum semasa memandu sambil hantar anak ke sekolah.



Makanan untuk tengahari dan makan malam lebih, ikutlah kesesuaian diri. Jangan skip, mesti alas perut juga walau dengan sedikit makanan. Paling tak pun, salad sayur segar dgn isi ayam/ daging ke, dgn sekeping roti. Kata kunci: MESTI JAGA WAKTU MAKAN.




Ikhtiar Buang Angin Dengan Mengurut

Menurut kepakaran Puan Ayue, kalau badan jenis mudah berangin, kita boleh ikhtiar dengan mengurut juga. Tetapi kata beliau ia bukan jaminan angin akan hilang begitu sahaja. 

Walaupun sekerap mana kita datang untuk mengurut masalah tetap tidak akan selesai dan menjadi kes berulang selagi kita tidak menjaga waktu makan dan jenis makan yang kita ambil.



Paling kronik, angin yang berlegar-legar dalam badan akan rasai berdenyut-denyut daging dalam badan. Sampai serang urat saraf, sampai sakit tulang belulang. Itu semua kerana angin, toksin, racun, radikal bebas yang kita cipta dari sikap kita sendiri.



Ikhtiar Buang Angin Dengan Suplemen Shaklee

Ada 2 jenis suplemen yang boleh membantu mengurangkan angin dalam badan.


1. Pertama Peppermint Ginger Plus. 90 tablet. RM45 sebotol



Dengan pengambilan ini ia membantu dengan cara memberikan keselesaan pada perut dan usus, menghilangkan rasa sebu dan kembung perut dan merangsang perembesan jus gastrik perut agar pencernaan makanan berlaku dengan lebih efisyen. 

Masalah Angin Dalam Badan
Rakan Baik untuk Kurangkan Angin dan Loya


Rasa mint yang terdapat dalam setiap tablet mampu memberikan rasa nyaman dan ‘sejuk’ pada perut. Pesakit gastrik mesti suka Bebas Sakit Gastrik Dengan Berkesan.

Masalah Angin Dalam Badan
Kredit: Sihat Itu Nikmat di atas perkongsian testimonial




2. Kedua adalah Garlic Complex. 60 biji. RM47.50 sebotol


Alternatif yang terbaik menggantikan bawang putih yang perlu di telan mentah. Garlic complex membekalkan 100% Allicin dalam setiap kapsulnya. Allicin ini mempunyai kelebihan sebagai antibakteria dan antikulat dan mempunyai sifat penyembuh. 


Ia membantu membersihkan (detox) salur darah kita dengan menyingkinkan keluar toksin (angin) dari badan agar perjalanan darah kita lancar dan mengelakkan risiko darah tinggi dan strok. Selain dari itu, ia turut membantu merembeskan jus gastrik dalam perut untuk melancarkan lagi proses pencernaan makanan.


Masalah Angin Dalam Badan
Buang Angin Dalam Badan Untuk Memudahkan Urusan Solat


Petanda yang paling best bagi menentukan suplemen yang anda makan ia ‘sedang bekerja’, ia akan membuatkan kita kentut dengan kerap dan sendawa sebagai proses mengeluarkan angin dalam badan. Dengan mengamalkannya setiap hari anda pasti merasa perubahan yang ketara. Badan jadi 'ringan', mungkin banyak kentut di awal2 pengambilan  dan proses perkumuhan jadi lebih lancar. Tetapi AWAS! Jika berada di tempat awam, berhati-hati ya! Hahaha…


Kesimpulannya, pengambilan suplemen ini boleh membantu dari segi mengurangkan sakit-sakit yang diakibatkan angin tersebut. Tetapi saya juga tidak memberi jaminan jika anda ambil suplemen ia anda tidak akan kena serangan angin lagi. 


Ia masih berbalik kepada sejauh mana disiplin anda menjaga waktu makan dan jenis makanan yang anda ambil. Jadi jika masih skip makan, jangan salahkan produk Shaklee ya. Dalam masa yang sama konsisten ambil suplemen mengikut saranan yang saya syorkan.



Jika ya anda ingin berikhtiar dengan suplemen bagi membantu:

  • Memberi rasa tenang dan selesa untuk solat
  • Kurangkan MC sebab badan rasa lesu dan lemau
  • Kurangkan pening sebab angin naik sampai kepala
  • Elak sendawa berbau makanan sampai orang sebelah tak selesa
  • Elak kejadian memalukan kentut di tempat awam
  • Menikmati makanan kegemaran seperti Laksa, Terung, Kacang dan sebagainya
  • Kurangkan sebu dan kembong perut sampai takde mood nak makan   
 
Cepat-cepat hubungi saya segera. Saya sarankan anda ambil Set Buang Angin lengkap yang terdiri dari Peppermint Ginger plus dan Garlic Complex. Gabungan dua jenis suplemen ni akan memberikan efek yang lebih ohsem.

Jadi customer saya dan saya akan kongsikan tips dan cara pengambilan kedua-dua jenis suplemen ini agar masalah angin yang banyak dalam badan anda dapat di kurangkan. Maka solat anda menjadi lebih tenang dan kusyuk. Tak perlu terkejar-kejar risau terkentut di pertengahan jalan lagi. *Peace


Your Trusted SID
SMS/Whatsapp 012-4637064
Email: rizaafzan@gmail.com
COD: Taiping dan kawasan sekitar

Pos: Seluruh Malaysia


~Happy to share, pleasure to help!


You Might Also Like

0 respon

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Popular Posts